REHBO
voor veiligheid en kwaliteit
M: 06 11 42 66 41 | E: info@rehbo.nl
Bedrijfshulpverlening
Bedrijfshulpverlening (BHV) is de hulp die wordt verleend door werknemers in een organisatie bij ongewenste (levens)gevaarlijke gebeurtenissen, die de veiligheid en gezondheid van aanwezige omstanders kan bedreigen. Dat kan zijn het bestrijden van een beginnende brand, EHBO verlenen of een ontruiming begeleiden. Als er een situatie is die gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers en gasten, zorgen bedrijfshulpverleners (BHV’ers) ervoor dat letsel en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen en beperkt.
Elke werkgever is verplicht een bedrijfshulpverlener in huis te hebben zodat bij gevaarlijke situaties op het werk letsel en schade bij werknemers en bezoekers zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bij kleine bedrijven kan een werkgever zelf de BHV’er zijn, als hij maar voldoende deskundigheid, ervaring en uitrusting heeft. Wanneer de werkgever afwezig is, moet er een andere opgeleide BHV-er aanwezig zijn. Een werkgever is verplicht om bedrijfshulpverlening te organiseren volgens de Arbowet, artikel 3. Elk bedrijf heeft daarom één of meer bedrijfshulpverleners nodig. U bent een bedrijfshulpverlener als u met goed gevolg een BHV cursus hebt afgerond. De taken van een bedrijfshulpverlener worden beschreven in de Arbowet, artikel 15.
“Elke werkgever is verplicht een bedrijfshulpverlener in huis te hebben”
Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
De werkgever is in het kader van de Arbowet primair verantwoordelijk voor de BHV binnen het eigen bedrijf. De Arbowet verplicht werkgevers rekening te houden met de aanwezigheid van bezoekers en werknemers van een andere werkgever.
Samenwerking en uitbesteding
De verantwoordelijkheid van de werkgever kan niet uitbesteed worden aan een andere werkgever. Iedere werkgever dient de Bedrijfshulpverlening binnen de eigen organisatie te organiseren. Dat kan door het aanwijzen en opleiden van een of meer werknemers of door de BHV-taak zelf op zich te nemen. Daarnaast kunnen met andere ondernemingen afspraken worden gemaakt over de praktische inzet van BHV-ers in elkaars bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een winkelstraat of bedrijventerrein. De afspraken over bijvoorbeeld alarmering en de inzet van externen worden schriftelijk vastgelegd in een BHV plan.
Aantal bedrijfshulpverleners
Het aantal BHV’ers wordt bepaald met gegevens uit de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Belangrijke factoren zijn de grootte- en openingstijden van het bedrijf, de bedrijfsprocessen en werkomgeving in relatie met de omliggende bedrijven. Het aantal bedrijfshulpverleners is zodanig dat onder alle omstandigheden de vervulling van de taken op het gebied van bedrijfshulpverlening gewaarborgd is, conform het Arbobesluit.
Wat is een Bedrijfshulpverlener?
Een bedrijfshulpverlener (BHV-er) is een aangewezen persoon binnen het bedrijf die onder andere de volgende taken kan uitvoeren:
- eerste hulp kunnen verlenen bij ongevallen
- reanimeren met een AED
- een (beginnende) brand kan bestrijden
- een evacuatieplan opstellen en uitvoeren
Om te zorgen dat de BHV-er zijn taak goed kan uitvoeren zijn er opleidingen. Als de risico’s in het bedrijf klein zijn, voldoet vaak alleen de BHV-opleiding.
Heeft u nog vragen rondom de bedrijfshulpverlener binnen uw bedrijf?
“Iedere werkgever dient de Bedrijfshulpverlening binnen de eigen organisatie te organiseren”
Voor wie is de cursus Bedrijfshulpverlening
De cursus Bedrijfshulpverlening is er voor medewerkers van bedrijven die verplicht zijn een bedrijfshulpverlener in huis te hebben. Werkgevers kunnen zelf ook de cursus Bedrijfshulpverlening volgen. Zij zijn dan zelf de bedrijfshulpverlener.
Cursusduur
De opleidingscursus bedrijfshulpverlening duurt 8 uur. Mogelijk verdeeld over meerdere dagdelen.
Examen
De basisopleiding Bedrijfshulpverlening bestaat uit 2 onderdelen:
– het verlenen van eerste hulp
– beperken en bestrijding van een beginnende brand, communicatie en ontruiming (B&O).
REHBO heeft zich gespecialiseerd in beide onderdelen. Cursisten behalen het BHV certificaat wanneer zij tijdens de cursus diverse essentiële vaardigheden hebben aangetoond .
REHBO onderscheidt zich door zich te richten op uw organisatie en vanuit die invalshoek persoonlijk naar de organisatie te kijken.
In Company
REHBO kan de cursus Bedrijfshulpverlening bij u op lokatie verzorgen. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen.
Klik hier voor eisen die gesteld worden door de overheid aan de BHV.
Heeft u interesse in de cursus Bedrijfshulpverlening van REHBO? Of wilt u een van uw medewerkers of uzelf aanmelden voor de cursus Bedrijfshulpverlening?
Herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV)
Heeft u reeds een basiscursus Bedrijfshulpverlening gevolgd en wilt u een herhalingscursus Bedrijfshulpverlening volgen om uw kennis en vaardigheden als bedrijfshulpverlener op peil te houden.