EHBO bij drank & drugs in het uitgaanscircuit

Inleiding      

Alcohol- en druggebruik kan problematische vormen aannemen en leiden tot ernstige verstoringen in de gezondheid van het slachtoffer. Er is steeds vaker aandacht voor alcoholgebruik op jongere leeftijd en nieuwe gewoonten. Met name op jonge leeftijd kunnen de gevolgen van alcohol- en druggebruik voor de ontwikkeling van de jongvolwassenen ernstig zijn.

Indeling op effect

De meest gebruikte manier is de middelen in te delen naar hun werking (effect). Hierin zijn drie grote groepen te onderscheiden: stimulerende, verdovende en waarnemingsbeïnvloedende middelen.

Hoewel iedere groep en iedere drug zijn eigen verstoringen en risico’s kent, kunnen in het algemeen voor overmatig alcohol- en druggebruik een aantal algemene gezondheidsverstoringen genoemd worden. Vaak is er bij overdosering of als gevolg van de drugs een gevoel van algeheel onbehagen, ook wel algehele malaise genoemd.

  • Combinaties van verschillende soorten drugs of gebruik van ‘partydrugs’ kunnen aanleiding geven tot ernstige verstoringen in de gezondheid van het slachtoffer.
  • Stoornissen in het bewustzijn kunnen variëren van een veranderde waarneming tot een diepe bewusteloosheid. Stoornissen in het bewustzijn kunnen direct leiden tot verstoringen in de vitale functies.
  • Stoornissen in de luchtwegenl kunnen optreden als gevolg van bewusteloosheid en verslapping van de spieren (bij gebruik van verdovende middelen), maar ook door braken en verslikking bij een verminderd bewustzijn.
  • Stoornissen in de ademhaling kunnen optreden als gevolg van de invloed die sommige drugs hebben op de hersenen en het ademcentrum.
  • Stoornissen in de circulatie worden gezien als gevolg van overmatige stimulatie van het hart, waardoor de hartfrequentie fors toeneemt en het hart niet langer in staat is om een goede circulatie in stand te houden. Soms treden (bij gebruik van stimulerende middelen) ook hartkloppingen of ernstige hartritmestoornissen op.
  • De lichaamstemperatuur kan toenemen of juist dalen als gevolg van verandering in de energie huishouding in het lichaam. Er bestaat  risico op oververhitting (hyperthermie) of juist onderkoeling (hypothermie).

Essentieel voor een goede hulpverlening is om het slachtoffer zonder vooroordelen te benaderen. Je bent er om hem te helpen, niet om hem te verwijten dat hij middelen gebruikt heeft. De kern van eerste hulp bij alcohol en drugs is het veiligstellen van de vitale functies door middel van de ABCDE-methodiek.

De cursus is bedoeld voor belangstellenden die interesse hebben voor het onderwerp of personen die vanwege hun werkzaamheden (in)direct te maken kunnen krijgen met de gebruikers. Kennis hebben van de algemene eerste hulpverlening is een pré.

De cursus geeft een overzicht van een aantal veel gebruikte (soorten) drugs, welke verschijnselen men kan verwachten bij ‘gebruik’ van de verschillende partydrugs. Geadviseerd wordt om aansluitend een cursus EHBO te volgen om de eerste hulp te kunnen verlenen indien ernstige gezondheidsverstoringen zich voordoen.

De kosten voor een presentatiecurus EHBdU “In Company” bedraagt € 185,00 (incl. 21% Btw). Een officieel examen via het ‘Trimbos instituut’ behoort tot de mogelijkheden (tegen meerprijs). Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen.

Heeft u interesse in de cursus EHBO bij drank & drugs in het uitgaanscircuit  van REHBO? Wilt u uw organisatie aanmelden voor de cursus?

Neem contact op met ons 0611426641 of via:

REHBO - Opleider in praktijkgerichte BHV / EHBO trainingen - Rolf Huyg BHV/EHBO trainer

Uw Instructeur

Mijn naam is Rolf Huyg. Ik ben uw gediplomeerde, enthousiaste instructeur voor de praktijkgerichte cursussen bij REHBO.
Lees verder >

Kenmerkend is de praktijkgerichte aanpak en persoonlijke betrokkenheid om cursisten voor te bereiden op diverse ongevalssituaties. Ook een Engelstalige cursus is mogelijk.
Lees verder >

Bent u geïnteresseerd in een van de voordelige en leerzame cursussen? Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Lees verder >

Voor verenigingen, bedrijven, scholen en kinderopvang organisaties heb ik op maat gemaakte pakketten.
Lees verder >

Call Now Button