REHBO
voor veiligheid en kwaliteit
M: 06 11 42 66 41 | E: info@rehbo.nl
Reanimatie + AED
In Nederland worden wekelijks ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Hoe sneller een slachtoffer kan worden geholpen, hoe groter de overlevingskans. Om ervoor te zorgen dat naast de professionele hulpverlening ook anderen snel hulp kunnen bieden, hangt er in veel openbare ruimtes een Automatisch Externe Defibrillator (AED).
Met een AED kan middels een elektronische schok het hart weer op gang worden gebracht. In de cursus Reanimatie en gebruik van AED leert u naast het uitvoeren van de reanimatie hoe u op een veilige en verantwoorde manier de AED gebruikt.
Inhoud cursus Reanimatie en gebruik Automatische Externe Defibrillator
In deze praktijkgerichte cursus Reanimatie en gebruik AED leert u hoe u iemand met een circulatiestilstand zo effectief mogelijk kunt helpen om de overlevingskans van het slachtoffer te verhogen. Naast een training op het gebied van hartmassage en beademing krijgt u ook instructies over de AED (Automatische Externe Defibrillator). Met dit apparaat geeft u het slachtoffer een kleine elektrische schok waarmee het hart weer op gang kan worden gebracht. Hierdoor worden de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk vergroot.
De cursus bestaat uit vier aaneengesloten lesuren.
Tijdens de Reanimatie training leert u:
- Mogelijke verschijnselen bij circulatiestoornissen
- Hoe u bij het slachtoffer het bewustzijn en de ademhaling beoordeelt
- Hoe u effectieve hartmassage en beademing kunt uitvoeren
- Hoe u een AED veilig gebruikt
- Belangrijke meldpunten bij alarmering 112
De cursus Reanimatie en gebruik AED wordt gedoceerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad.
Wilt u meer informatie over de cursus Reanimatie en gebruik AED? Of wilt u zich direct aa
“Hoe sneller een slachtoffer kan worden geholpen, hoe groter de overlevingskans. “
Doelgericht kunnen handelen bij een hartstilstand
Het noodnummer 112 is er om jou te ondersteunen en te zorgen dat je professionele hulp krijgt. Bent u getraind in het verlenen van eerste hulp, of kun jij reanimeren, dan handel je veel sneller en doelgericht. Met een grotere kans op succes voor het slachtoffer.
Hoe fijn het ook is dat je telefonische instructies krijgt, het is altijd beter als je al weet wat je moet doen. 112 alarmeren betekent dus niet dat je geen veiligheidscursus meer hoeft te volgen!
Als het hart plotseling stopt
Reanimatie is hét redmiddel bij een hartstilstand. We spreken van een hartstilstand als het hart plotseling stopt met kloppen. Het hart pompt dan geen bloed meer door het lichaam. In zo’n situatie raak je al snel bewusteloos en stop je ook met ademen. Er komt geen zuurstof meer in de hersenen, wat levensbedreigend is. Toch treedt de dood niet meteen in. Gedurende de eerste twee minuten na een hartstilstand beschikt het hart nog over voldoende zuurstof. Het duurt vier tot zes minuten voordat de hersencellen beschadigd raken. In die eerste minuten is zeer snelle hulp dus geboden. Wordt er niet gereanimeerd, dan overlijdt iemand over het algemeen binnen tien minuten na een hartstilstand.
“Reanimatie is hét redmiddel bij een hartstilstand”
REHBO onderscheidt zich door zich te richten op uw organisatie en vanuit die invalshoek persoonlijk naar de organisatie te kijken.
Wat is het?
Bij reanimatie neem je de ademhaling en de bloedsomloop van een persoon kunstmatig over.
Je moet onmiddellijk starten met reanimeren wanneer iemand:
- Plots in elkaar zakt, en daarbij;
- Het bewustzijn verliest;
- Niet reageert;
- Niet normaal ademt.
Snel ingrijpen is heel belangrijk, om twee redenen:
- De overlevingskans van de persoon verhoogt.
- De kans op restletsels vermindert.
Door zuurstoftekort kunnen de hersenen immers beschadigd raken.
Heeft u interesse in de cursus Reanimatie en gebruik AED van REHBO? Of wilt u een van uw medewerkers of uzelf aanmelden voor de cursus?